English
Arabic
Russian
Polish
Chinese
 

    1    ORZESZKI ZIEMNE

    1    NASIONA SEZAMU

    1    POZOSTAŁE PRODUKTY

       » Nasiona szafranowy

       » Nasiona słonecznika

       » Kukurydza

       » Nasiona kminku

       » Nasiona kozieradki

       » groch

       » Rodzynki

       » Chilli

       » Nasiona kolendry

       » Proso

       » Nasiona gorczycy

       » Nasiona kopru

 

 


 

 

Krokosz  ( Carthamus tinctorius   jest bardzo rozgałęziona, zielne, Oset-jak roczna, zwykle długie kolce ostre na liściach. Rośliny są od 30 do 150 cm wysokości z kulistych główek kwiatów (Capitula) i często, genialnych żółtych kwiatów pomarańczowy lub czerwony które kwitną w lipcu. Każdy oddział ma przeważnie od jednej do pięciu kwiatów głowic zawierających 15 do 20 nasion w głowie. Szafran ma silny korzeń, który umożliwia jej rozwijać się w suchym klimacie, ale roślina jest bardzo wrażliwa na mróz obrażeń strzelania w źdźbło do terminu zapadalności

Naukowy klasyfikacja
Brytania: Plantae 
Gromada: Magnoliophyta 
Class: Magnoliopsida 
zamówienia: Asterales 
Rodzina: Asteraceae 
Rodzaj:         Carthamus
Gatunek: C. tinctorius

Tradycyjnie, rzut uprawianych na jej nasion i stosowane do barwienia i żywności aromatycznych i co czerwone (carthamin) oraz żółte barwniki, zwłaszcza przed tańsze barwniki anilinowe stały się dostępne, w medicines.For ostatnich pięćdziesięciu lat lub więcej, roślina ma uprawiany głównie w oleju roślinnym pochodzących nasionach. W kwietniu 2007 r. odnotowano, że genetycznie zmodyfikowane szafranowy została wyhodowana do tworzenia insuliny.

Olej szafranowy jest bez smaku i bezbarwny, podobny do odżywczo i oleju słonecznikowego. To jest stosowane głównie w oleju jadalnego, w sałatek, oraz do produkcji margaryny. Może on również być wykonane jako odżywczym. INCI nomenklatura jest  Carthamus tinctorius .

Kwiaty krokosza czasami są wykorzystywane w kuchni jako tańszej substytut szafranu, a zatem są czasami określane jako "szafran bękarta". Nasion krokosza barwierskiego jest również stosowany dość powszechnie jako alternatywa dla nasion słonecznika w birdfeeders, jak wiewiórki nie lubią smaku.

Istnieją dwa rodzaje szafran wytwarzające różne rodzaju oleju w: jednej wysokiej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy), a z drugiej w wysokiej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy). Obecnie na rynku dominują oleju jest w pierwszym przypadku, która jest niższa niż w oliwie nasyconych, na przykład. 
Olej szafranowy jest również w miejscu malowania w oleju z siemienia lnianego, zwłaszcza biały, ponieważ nie mają żółty kolor, który LNIANY Olej posiada. 
Lana jest szczepem z krokosza barwierskiego, które rośnie w południowo-zachodniej USA, przede Arizony i Nowego Meksyku.

Szafranowy jest upraw najstarszych ludzkości. Analiza chemiczna starożytnych egipskich tkanin datowanych na dwunastym dynastii zidentyfikowanych barwników wykonanych z krokosza, i girlandy wykonane z safflowers znaleziono w grobowcu faraona Tutanchamona z. [4] Jan raporty Chadwick, że grecka nazwa szafran występuje wiele razy w Linear B tabletek, różniące się na dwa rodzaje: szafranowy biały, który jest mierzony, a czerwony, który jest ważony. "Wyjaśnienie jest, że istnieją dwie części rośliny, które mogą być używane;. Blade nasiona i czerwone różyczki"

 

Nazwa botaniczna: - Carthamus tinctorius

 

 

Wykres żniwa | Metric Conversion | Farsz Wykres wydajności | Czas Transit Kraj | Track Your Container | Track Your Courier |

Copyright © 2013 Jalaram Agri Export
Zaprojektowany i opracowany przez mesotek.com